Wednesday, May 31, 2017

Ce trebuie sa stii despre volanteVolanta reprezinta unul din acele componente cheie ale ambreiajului, sistemul care transmite cuplul motor catre rotile automobilului, controland in acest fel deplasarea intregului sistem.

Sistemul de ambreiaj este format din volanta, discul de ambreiaj, placa de presiune, rulment de presiune, comanda ambreiajului si pompa ambreiaj. In continuare vom vorbi insa despre volanta. Importanta acestor piese precum volante si ambreiaje este subliniata de rolul lor, acela de a reduce, pe cat posibil, socurile in cuplarea arborelui cotit al motorului cu arborele primar al cutiei de viteze.


Aceasta roata metalica masiva este plasata chiar in spatele arborelui cotit, dar intervine in:

  •          Cresterea suprafetei de frictiune destinate discului de ambreiaj
  •          Preluarea de socuri, ca masa de rezerva a momentului motor
  •          Echilibrarea functionalitatii grupului motor


Locul unei volante in cadrul sistemului auto este strans legat de cel al vibrochen-ului motorului (adica al arborelui cotit), tocmai pentru ca in acel punct se realizeaza cuplul maxim pe care il poate produce sistemul de propulsie. Tot sistemul volante si ambreiaje, rulment de presiune, pompa ambreiaj reprezinta un intreg.
In functie de tipul motorului si al mecanismului de ambreiaj, exista diferite tipuri de volante, care pot varia ca si pret:
1.       Volante clasice, in doua variante:
·         Monobloc plat / cu obada – sunt construite din fonta si au o structura masiva, dintr-o singura bucata
·         Modulare – sunt compuse din mai multe elemente asamblate

2.       Volante de inertie – dublul volant, format dintr-o piesa primara, atasata arborelui cotit, si o piesa secundara, atasata mecanismului de ambreiaj.


Puteti gasi volanta ambreiaj lapret mic, insa trebuie sa stiti de unde sa achizitionati piesele auto, sa fiti sigur ca diferenta de pret este facuta pentru a face din pret unul corect. Multe service-uri refuza sa repare aumite piese auto, precum o volanta uzata. Pentru a va face o idee mai clara despre efectele concrete ale refuzului de face o reparatie unei volante uzate, vom exemplifica, in continuare, cateva defecte asociate:

·         Trepidatiile produse, care nu mai sunt absorbite asa cum trebuie, afecteaza alte piese, aducand complicatii considerabile
·         Tampoanele motorului si ale cutiei de viteze se pot slabi in timp
·         Volanta poate sari din nituri
·         Cutia de viteze se poate bloca sau, mai rau, se poate sparge
·         Rotile masinii se pot bloca

Dupa cum vedeti, in functie de contextul in care se manifesta aceste defectiuni, problema se poate agrava, afectand chiar siguranta celor aflati in trafic. Este foarte important sa stii care sunt cele mai potrivite piese auto pentru masina ta.

No comments:

Post a Comment